You are here: ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ > ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Ηχηρό «ΟΧΙ» της Ολλανδίας στην Ευρωπαϊκή Προοπτική της Ουκρανίας του Γεράσιμου-Νικόλαου Μπουγά
4/15/2016 3:33:39 PM by SuperUser Account

Μετά την παρέλευση δύο ετών από την υπογραφή Συμφωνίας Σύνδεσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ουκρανία, προσήλθαν, την 6η Απριλίου 2016, οι Ολλανδοί πολίτες σε δημοψήφισμα, προκειμένου να κρίνουν την έγκριση που είχε δώσει στην προαναφερθείσα Συμφωνία, με μεγάλη πλειοψηφία, το Ολλανδικό Κοινοβούλιο.

Εδώ, πρέπει να επισημανθούν τα εξής:

  • Η σχετική Συμφωνία Σύνδεσης Ε.Ε. – Ουκρανίας αφορά τη συνεργασία των δύο πλευρών σε πολιτικό και οικονομικό κυρίως επίπεδο και είναι αντίστοιχη εκείνων που έχουν υπογράψει οι Βρυξέλλες με σειρά χωρών, όπως η Αλβανία, Γεωργία, Μαρόκο, Μολδαβία, Σερβία, Τουρκία, Χιλή κ.λπ.
  • Παρ’ όλο που η Συμφωνία Σύνδεσης έχει στόχο να σταθεροποιήσει οικονομικά και πολιτικά το Κίεβο και να ενισχύει τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, καθώς και τον αγώνα κατά της διαφθοράς, πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν τη Συμφωνία αυτή ως προθάλαμο για μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • Η συγκεκριμένη Συμφωνία, όπως και η αντιπαράθεση της Ε.Ε. με τη Ρωσική Ομοσπονδία εξ αιτίας αυτής, οδήγησε την Ουκρανία σε εμφύλιο πόλεμο και την Ευρώπη σε μία από τις μεγαλύτερες γεωπολιτικές κρίσης μετά τη λήψη του ψυχρού πολέμου.
  • Η σχετική διενέργεια επικυρωτικών ή ακυρωτικών δημοψηφισμάτων για πράξεις της διοίκησης έχει εισαχθεί στη συνταγματική τάξη της Ολλανδίας (αρκεί να έχει συγκεντρώσει τουλάχιστον 300.000 υπογραφές γύρω από ένα ερώτημα και προκειμένου να θεωρηθεί το δημοψήφισμα έγκυρο είναι απαραίτητο να συμμετάσχει τουλάχιστον το 30% των ψηφοφόρων και η μία ή άλλη θέση να συγκεντρώσει το 50%) και μπορεί το σχετικό αποτέλεσμα να μην έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, πλην όμως στην πράξη και με βάση τις παραδόσεις δεν αγνοείται η λαϊκή βούληση.


Σύμφωνα, λοιπόν, με τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν από την Εκλογική Επιτροπή, 4,1 εκατομμύρια Ολλανδών ψηφοφόρων, ήτοι το 32,3% του εκλογικού σώματος, συμμετείχε στις διαδικασίες του παρόντος δημοψηφίσματος και εξ αυτού, το 61% ψήφισαν «όχι» στην επικύρωση της σχετικής Συνθήκης, σε σύγκριση με το 38,2% που είπαν «ναι».
Το αποτέλεσμα αυτό, είναι βέβαιο ότι δεν συνδέεται μόνο με τους φόβους των Ευρωσκεπτικιστών περί «συμμαχίας της Ένωσης με μία διεφθαρμένη χώρα, που χρειάζεται δισεκατομμύρια ευρώ οικονομικής βοήθειας», αλλά και από δύο ακόμη γεγονότα. Πρώτον, ότι ένα μέρος των πολιτών προσέρχεται και ψηφίζει στα δημοψηφίσματα, όχι τόσο για το ζήτημα που κρίνεται, αλλά για να εκφράσει διαφωνία, διαμαρτυρία, κόπωση κ.λπ. έναντι της εκάστοτε εθνικής εξουσίας και δεύτερον, αρκετοί Ολλανδοί δεν επιθυμούν να έχει η χώρα τους την οποιαδήποτε σχέση με την Ουκρανία, εξαιτίας της συντριβής στα ανατολικά σύνορά της του αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών, που στοίχισε τη ζωή 200 συμπατριωτών τους.

Το βέβαιο, πλέον, είναι ότι για πρώτη φορά ένα εθνικό δημοψήφισμα θέτει μια Απόφαση των ηγετών της Ευρώπης υπό αίρεση και ότι το Ολλανδικό Κοινοβούλιο, ενώ είχε συμφωνήσει με τους υπόλοιπους ηγέτες, δεν έχει πλέον τη δυνατότητα να επικυρώσει τη σχετική Συνθήκη με τη σημερινή της μορφή.
Ακόμα πρέπει να λεχθεί, ότι και αν επιβιώσει η συμφωνία με την Ε.Ε. για το ελεύθερο εμπόριο, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της Ουκρανικής Συνθήκης, το Ολλανδικό δημοψήφισμα περιπλέκει τις ελπίδες του Κιέβου για περαιτέρω ενοποίηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, περιλαμβανόμενης και της πολυαναμενόμενης συμφωνίας για μετακινήσεις χωρίς βίζα.
Από πλευράς Ουκρανίας, ο Πρόεδρος Πετρό Ποροσένκο επέμεινε ότι η Χώρα «δεν θα απομακρυνθεί από την πορεία της προς την ευρω-ολοκλήρωση», πολιτικοί όμως αναλυτές του Κιέβου θεωρούν ότι το αποτέλεσμα ήταν «σοκ για μεγάλο μέρος της πολιτικής ελίτ και των πολιτών» μια και πίστευαν ότι η Ουκρανία ενώ έχει πληρώσει ακριβά την επιδίωξή της για την ευρωπαϊκή της πορεία, το δημοψήφισμα έδειξε πως «πολλοί στην Ευρώπη εξακολουθούν να μη βλέπουν την Ουκρανία ως μέρος αυτής».
Από την άλλη πλευρά, η Μόσχα μετά βίας μπορούσε να αποκρύψει τη χαρά της. Τόσο ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ υποστήριξε ότι το δημοψήφισμα είναι «δείκτης της στάσης των Ευρωπαίων απέναντι στο ουκρανικό πολιτικό σύστημα», όσο και ο επικεφαλής της ρωσικής κοινοβουλευτικής επιτροπής που είναι αρμόδια για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, Αλεξέι Πουσκώφ, που χαρακτήρισε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ως «αυτοάμυνα των Ευρωπαίων ενάντια σε μία Ουκρανία που τους τρομάζει».

Όμως, το συντριπτικό «όχι» των Ολλανδών έχει σημαντικές επιπτώσεις και στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό της Ολλανδίας, αλλά και στις ισορροπίες στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Έτσι, ο εύθραυστος κυβερνητικός συνασπισμός της Ολλανδίας, ένα χρόνο πριν από τις επόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές, τρομάζει στην ιδέα μήπως και το αποτέλεσμα αυτό σε συνδυασμό με την πολιτική και οικονομική κατάσταση της Χώρας αναγκάσει την πλειοψηφία να διαρρήξει τη φιλοευρωπαϊκή ολλανδική παράδοση και να επιφέρει ανεπανόρθωτη κατάσταση στη συνοχή της Ένωσης.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η μη υποχρεωτική Επικύρωση της Συμφωνίας από ένα Κράτος - Μέλος, δημιουργεί θεσμικό πρόβλημα που η επίλυσή του πέραν το ότι μπορεί να είναι άκρως χρονοβόρα δεν είναι και βεβαία. Ταυτόχρονα, όμως, με τον τρόπο αυτό, πλήττεται και η εικόνα της Ένωσης και υπονομεύεται η ικανότητά της να εμφανίσει ενιαίο μέτωπο στην κοινή εξωτερική της πολιτική. Τέλος, ο απόηχος ενός τέτοιου «όχι» ακούγεται ως νίκη του Ευρωσκεπτικισμού που ενισχύει τους οπαδούς του Brexit στο δημοψήφισμα που οργανώνεται τον Ιούνιο στη Βρετανία.