You are here: ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ > ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Δημοτική Κοινότητα Μάνδρας ΕΓΚΑΙΝΙΑ «Πλατείας Ελληνο-Ουκρανικής Φιλίας» ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ Προτομής Ταράς
8/25/2014 11:08:25 AM by SuperUser Account

Με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου και με την παρουσία πολλών Ουκρανών της Διασποράς πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Κυριακής 27 Απριλίου 2014, σε πανηγυρική ατμόσφαιρα, τα εγκαίνια της «Πλατείας Ελληνο-Ουκρανικής Φιλίας» και τα αποκαλυπτήρια  της προτομής του Εθνικού Ποιητή και Πνευματικού Ηγέτη της Ουκρανίας, Ταράς Σεβτσένκο, στη Δημοτική Κοινότητα Μάνδρας.

Πριν από τα εγκαίνια, τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου & Ελένης, Δοξολογία και ακολούθως οι παρευρισκόμενοι μετέβησαν πεζή προς την Πλατεία, συνοδευόμενοι από Ελληνικά και Ουκρανικά παραδοσιακά συγκροτήματα και από τους ήχους της  μουσικής της Φιλαρμονικής του Δήμου Μάνδρας-Ειδυλλίας.

Στην είσοδο της Πλατείας, δύο καλλίγραμμες νέες -μια από την Ελλάδα και η άλλη από την Ουκρανία- με παραδοσιακές φορεσιές, υποδεχόντουσαν τους προσκεκλημένους με «ψωμί & αλάτι».

Την έναρξη των εγκαινίων κήρυξε με την ομιλία του ο Δήμαρχος Μάνδρας-Ειδυλλίας κ.Γεώργιος Δρίκος, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τους συνδιοργανωτές για την ουσιαστική τους προσφορά στην επιτυχία της εκδήλωσης και αναφέρθηκε στη μακροχρόνια φιλία των Λαών Ελλάδας – Ουκρανίας, επεσήμανε  τη σημασία που έχει για τις μικρές κοινωνίες η εξωστρέφεια, ως προϊόν πνευματικής ανάπτυξης, ηθικής διαμόρφωσης και οικονομικής ευεξίας.   

Ακολούθως, ο Πρέσβης της Ουκρανίας στην Ελληνική Δημοκρατία κ.Βλαδίμηρος Σκουρώφ, αφού ανέγνωσε ευχαριστήρια επιστολή του Υπουργού Εξωτερικών της Ουκρανίας κ.Ανδρίι Ντεστσύτσια, προς το Δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας, για την τιμή που επεφύλαξε ο συγκεκριμένος  Δήμος προς το Ουκρανικό Έθνος, ευχαρίστησε το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μάνδρας-Ειδυλλίας για την απόφασή τους να ονοματίσουν την εγκαινιαζόμενη πλατεία σε «Πλατεία Ελληνο-Ουκρανικής Φιλίας» και αφού αναφέρθηκε στο σημαντικό «ρόλο» του Ελληνο-Ουκρανικού Επιμελητηρίου και κυρίως του Α’ Αντιπροέδρου του κ. Γεράσιμου-Νικόλαου Μπουγά, κατέληξε: «Με ευγνωμοσύνη απευθύνομαι σε όλους εσάς, που με αγάπη αγκαλιάσατε την Πατρίδα μου. Η Ουκρανία είναι μια μεγάλη χώρα με «καλούς και αγαθούς» πολίτες, που πάντα τιμούν τη φιλία και δε λησμονούν… . Ζήτω η Ελλάδα. Ζήτω η Ουκρανία. Αιώνια ας είναι η Ελληνο-Ουκρανική Φιλία».

Ο Πρόεδρος του Ελληνο-Ουκρανικού Επιμελητηρίου κ. Ιωάννης Πολυχρονόπουλος στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στις μακροχρόνιες πολιτιστικές και πνευματικές δράσεις και κινήσεις του Επιμελητηρίου που αποτελούν το «όχημα» βαθύτερης αλληλογνωρημίας των λαών και πύλη για παραπέρα σύσφιξη των οικονομικών και πολιτιστικών σχέσεων και κατέληξε: «Το Επιμελητήριό μας, θα εξακολουθήσει να διαδραματίζει τον πρωτεύοντα ρόλο του στη σφυρηλάτηση των σχέσεων Ελλάδας – Ουκρανίας. Θα αποτελέσει μοχλό διευκόλυνσης και δύναμη άσκησης πίεσης σε ο,τιδήποτε συνδράμει την Ελληνο-Ουκρανική Φιλία».

Τέλος, χαιρετισμό απεύθυνε, εκ μέρους του Ουκρανικού Κοινοβουλίου, ο ειδικά εξουσιοδοτημένος βουλευτής κ.Μυκόλα Τομένκο, ο οποίος μετέφερε το σεβασμό των Συναδέλφων του προς το υπέροχο Ελληνικό πνεύμα και τις ευχαριστίες τους για την τιμητική διάκριση που σήμερα γίνεται για την Ουκρανία.

Στη συνέχεια, ο σκηνοθέτης και ηθοποιός κ. Γιώργος Μεσσάλας, αναφέρθηκε στο χρονολόγιο για τη ζωή και το έργο του Ουκρανού Πνευματικού Ηγέτη, Ταράς Σεβτσένκο και ακολούθως ο Δήμαρχος Μάνδρας-Ειδυλλίας κ. Γεώργιος Δρίκος και ο Πρέσβης της Ουκρανίας στην Ελληνική Δημοκρατία κ. Βλαδίμηρος Σκουρώφ, σε ένα έντονο συγκινησιακό περιβάλλον αποκάλυψαν την προτομή του.

Σημειώνεται, ότι   η προτομή αυτή είναι έργο του γλύπτη  Αλτίν Πατσέλη, αποτελεί δωρεά του Α΄ Αντιπροέδρου του Ελληνο-Ουκρανικού Επιμελητηρίου κ. Γεράσιμου-Νικόλαου Μπουγά, και είναι μία από τις τρεις προτομές του Ταράς Σεβτσένκο σε ολόκληρο τον κόσμο που δεν είναι έργο Ουκρανού Γλύπτη.

Αμέσως μετά ανακρούσθηκαν οι Εθνικοί Ύμνοι Ουκρανίας – Ελλάδας και ακολούθησε πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή ελληνικών και ουκρανικών χορευτικών παραδοσιακών συγκροτημάτων.