9ος αιώνας

Η Ουκρανία αποτέλεσε μέρος του πολιτικού οργανισμού Ρώσων-Βαράγγων με κέντρο το Κίεβο, φτάνοντας σε αξιοσημείωτη ευημερία κατά τη βασιλεία του Βλαδίμηρου του Αγίου (973-1015), που ίδρυσε ένα μεγάλο ρωσικό κράτος και εισήγαγε στη χώρα το Χριστιανισμό.

1200

Μετά τη διάσπαση της πολιτικής ενότητας και τη διαίρεση σε πολλές ηγεμονίες, η Ουκρανία ξαναενώθηκε σε ενιαίο κράτος από τον ηγεμόνα Ρωμανό.

1237- 1241

Οι Μογγόλοι Τάταροι εισβάλουν στην Ουκρανία, την κατακτούν και την καταστούν υποτελή του Βασιλείου της «Χρυσής Ορδής».

1362-1385

Η Ουκρανία κατακτάται από τον Αλκίρντας, μεγάλο δούκα της Λιθουανίας και παραμένει κάτω από τη λιθουανική κυριαρχία.

1386

Η Πολωνία και η Λιθουανία ιδρύουν κοινοπολιτεία. Αρχίζει η πολωνική διείσδυση στην Ουκρανία. Οι ιερείς της Ουκρανίας ιδρύουν την εκκλησία των Ουνιτών, η οποία αναγνωρίζει την παπική κυριαρχία, αλλά διατηρεί τις ορθόδοξες ιεροτε-λεστίες για να αποφύγει τους διωγμούς από τους καθολικούς (Πολωνοί).

1654

Οι Κοζάκοι, που είχαν ήδη μεταναστεύσει από τη Ρουθηνία στην περιοχή του κάτω Δνείπερου, ύστερα από διάφορες εξεγέρσεις εναντίον της Πολωνίας τέθηκαν κάτω από την προστασία του τσάρου της Μόσχας Αλέξιου Μιχαήλοβιτς.

1667

Οι Κοζάκοι, θέλοντας να απαλλαγούν από τον Αλέξιο, προκαλούν πόλεμο μεταξύ Πολωνίας και Ρωσίας, που τερματίστηκε με το διαμελισμό της Ουκρανίας, μεταξύ των δύο δυνάμεων.

1672

Ο Κοζάκος Πέτρος Ντοροσένκο, εναντιώνεται κατά του διαμελισμού και κατορθώνει να πείσει το σουλτάνο Μεχμέτ Δ΄ να καταλάβει την περιοχή που ανήκε στην Πολωνία. Τούτο επιτυγχάνεται για να ξανακατακτηθεί λίγα χρόνια αργότερα από τον Ι. Σομπιέσκι.

1687

Ο Κοζάκος Ιβάν Μαζέπα σε μία προσπάθεια να επαναφέρει την αυτονομία στην περιοχή που ανήκε στη Ρωσία, συνάπτει συμμαχία με τον Κάρολο ΙΒ΄ , κατά την εισβολή της Σουηδίας.

1709

Η νικηφόρος μάχη των Ρώσων επί των Σουηδών στην Πολτάβα, εξανεμίζει τις ελπίδες για αυτονομία.

1772-1795

Η Πολωνία διαμελίζεται. Ολόκληρη η Ουκρανία ενσωματώνεται στην τσαρική ένωση.

19ος αιώνας

Η ζωή στην Ουκρανία χαρακτηρίζεται από την αντίσταση στις απόπειρες εκρωσισμού. Η κίνηση αυτή έφερε στο προσκήνιο τα ουκρανορουθηνικά στοιχεία, κατά το κίνημα του 1905.

1917

Η Βουλή (Rada) της επανάστασης ανακηρύσσει την αυτονομία της Ουκρανίας εντός της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

1918

Η Ουκρανία διακηρύσσει πλήρη ανεξαρτησία.

1918-1919

Οι Ουκρανοί μπολσεβίκοι, με κέντρο το Χάρκοβο, δεν αναγνώρισαν τη νέα ανεξάρτητη Δημοκρατία και με τη βοήθεια του Κόκκινου Στρατού καταλαμβάνουν το Κίεβο και σχηματίζουν τη Σοσιαλιστική Σοβιετική Δημοκρατία της Ουκρανίας.

1921

Σύμφωνο της Ρίγας. Η Ρωσία και η Πολωνία διχοτομούν την Ουκρανία.

1922

Η Ουκρανική Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία (Ukrainian SSR) γίνεται τμήμα της Ένωσης Σοσιαλιστικής Σοβιετικής Ρωσίας (USSR).

1932-1933

Επιβάλλεται ο κολεκτιβισμός των αγροτών, που προκαλεί έναν καταστροφικό λιμό, κατά τον οποίο πεθαίνουν πάνω από 7,5 εκατομμύρια άνθρωποι.

1939

Η Σοβιετική Ένωση προσαρτά την Ανατολική Πολωνία και προσθέτει τη Γαλικία και Βολυνία στην Ουκρανική Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία.

1940

Η Σοβιετική Ένωση καταλαμβάνει τη Βόρεια Μπουκοβίνα από τη Ρουμανία και την προσαρτά στην Ουκρανική Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία.

1941-1944

Η ναζιστική Γερμανία καταλαμβάνει την Ουκρανία. Εκατομμύρια Ουκρανοί υποδουλώνονται και εξολοθρεύονται από τους ναζί.

1945

Η Σοβιετική Ένωση προσαρτά τη Ρουθηνία από την Τσεχοσλοβακία και την προσθέτει στην Ουκρανική Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία. Η Ουκρανία γίνεται δεκτή στον Ο.Η.Ε με δικαίωμα ψήφου.

1946

Η εκκλησία των Ουνιτών εξαναγκάζεται να ενωθεί με τη Ρώσική Ορθόδοξη Εκκλησία.

1954

Η Κριμαία μεταβιβάζεται από τη Σοβιετική Ένωση στην Ουκρανική Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία.

1990

Η Ουκρανία κηρύσσεται ανεξάρτητο κράτος από τον πρόεδρο Leonid Kravchuk.

1991

Αμέσως μετά το πραξικόπημα εναντίον του Γκορμπατσόφ το κοινοβούλιο της Ουκρανίας διακηρύσσει την ανεξαρτησία της (24 Αυγούστου). Η Ουκρανία γίνεται μέλος της νεοϊδρυθείσας Κοινοπολιτείας των Ανεξαρτήτων Κρατών.

1992

Η Κριμαία κηρύσσεται ανεξάρτητο κράτος, αλλά αργότερα η ανεξαρτησία της αναιρείται.

1996

Ψηφίζεται νέο Σύνταγμα, που αντικαθιστά το σοβιετικό σύστημα.